Stephan Mendel-Enk

Stephan Mendel-Enk

»Jag debuterade som författare 2004 med reportageboken Med uppenbar känsla för stil som är en kritisk skildring av mansrollen.

 

När jag skrev boken var det ovanligt att manligheten problematiserades. De få kritiska skildringar som fanns lästes av en begränsad, akademisk krets.  Personerna i min omgivning såg annorlunda ut. Jag jobbade på en sportredaktion och ville att min bok skulle nå även motor- och hockeyintresserade män.  För att lyckas med det krävdes en ton som skilde sig radikalt från allt som tidigare skrivits i ämnet.

 

Jag var tvungen att förmedla det jag ville säga med så få ord som möjligt. Slutsatserna måste vara skarpt formulerade, texterna så dramaturgiskt genomtänkta att det skulle vara svårt att sluta läsa dem.

 

De idealen har jag fortfarande vad gäller texter. Ingen har någon skyldighet att läsa vad jag skriver. Jag måste övertyga läsaren på varje rad.

 

Med uppenbar känsla för stil blev mycket omdebatterad när den kom ut och har sålt i drygt 40 000 exemplar.  2010 kom romanen Tre apor, som översatts till tolv språk.

 

I övrigt jobbar jag som journalist. Oftast skriver jag längre reportage och krönikor.

 

De senaste åren har jag och min familj bott mycket i Indien där min fru jobbar som korrespondent för SVT.«

 

Stephan Mendel-Enk är en svensk journalist och författare. Han är utbildad i journalistik och har bland annat skrivit i fotbollsmagasinet Offside, varit sportkrönikör i Dagens Nyheter och arbetat på Sveriges Radio. Han debuterade som författare 2004 med reportageboken Med uppenbar känsla för stil. Han romandebuterade med Tre apor 2010.