Anna-Sofia Winroth

Anna-Sofia Winroth

Med »Gudarnas Föda – den som dödar« debuterade Anna-Sofia Winroth, bokstavligt talat med livet som insats. Romanen utmanar den maffia som med ohederliga metoder, barnslaveri och korruption styr över världens kakaoproduktion.

 

Hoten har inte låtit vänta på sig, men inte heller inbjudningarna från världens makthavare. Nu vill vita huset, presidenter och kungar i kakaoländerna ha Anna-Sofias sakkunskap för att skapa en ny kakaopolicy. »Jag ska förändra världen. Inte minst med hjälp av ordets makt«, säger hon.

 

För ett och ett halvt decennium sedan köpte Anna-Sofia Winroth Grand Hotels festvåning i Gävle för att komma åt ett hundraårigt recept på tryffel. Det var början på en resa där hon med kakaobönan i fokus fick kraft för sin vision att skapa nya villkor för människor som utnyttjas och far illa.

 

I augusti 2012 kom den första boken i en trilogi. Det är en dramatisk historia, delvis byggd på självupplevda händelser med fokus på droghandeln, maffian, korruptionen och maktspelet som möjliggör ondskan och barnslaveriet i kakaoproduktionen.

 

I början av 2013 tilldelades Anna-Sofia pris för bästa »fundraising book« på Gourmand World Cookbook Award. Bland 171 tävlande länder fick hon ta emot pris i Louvren.

 

»Då fattade jag beslutet att fortsätta använda mig av ordets makt för att se till att barnkonventionen inte bara är en papperstiger«.

 

Den första boken släpptes i pocket våren 2014. Del två »Guds moder – röd hämnd« kom ut augusti.

 

www.gefleculture.se