Max Bergander

Max Bergander

Författare, journalist, fotbollsspelare och föreläsare.

 

»Jag älskar människor. Älskar våra likheter och olikheter. Våra olika kulturer och erfarenheter. Våra olika kryddor som vi för till det här samhället som vi delar på, du och jag. Min drivkraft i livet är att jag vill göra skillnad. Att belysa de problem vi stöter på. Att göra det legitimt att våga känna och säga ifrån. Och skrivande är för mig ett mäktigt verktyg, ett verktyg som verkligen kan göra den skillnaden.

 

Jag brinner för människors lika värde, tanken om att alla ska få vara den de anser att de är. En värld där inte stereotyper och ideal styr en människas sätt. En värld där du tillåts vara du och jag tillåts vara jag. Med skrivande kan du åstadkomma mycket av det som står här ovan.

 

För mig är text så mycket mer än bara bokstäver på en rad formad i meningar och ord. För mig är dessa ett uttryck av känslor och något så mycket större. För med text har man chansen att påverka, beröra och till och med förändra. Det kan handla om ett synsätt eller väcka en tanke. Så ett frö. Ett frö som får en människa att växa och våga förändra sitt sätt att tänka eller se på sig själv. Kanske till och med börja arbeta med sin omgivning.

 

Skrivande är vackert, hur ords meningar i rätt sammanhang kan skapa en sinnesnärvaro och stämning som jag anser att få saker kan. Hur man kan hamna någon helt annanstans. Därför älskar jag att skriva och det är därför jag aldrig kommer sluta.«

 

Max Bergander är den före detta elitfotbollsspelaren som idag jobbar som författare och föreläsare. En person med ett stort samhällsengagemang som brinner för människor och förmågan att påverka samhället. En som brinner för det skrivna ordet och dess kraft. Hur en formulering eller val av ord kan få en text att lysa. Hur det skrivna ordet med rätt känsla, uttryck eller bara på rätt plats kan väcka känslor av sorg, ilska eller varför inte total fundamental glädje?

 

Bokstäverna har verkligen makten att påverka en människas inre och väcka tankar. En påverkan. 2013 släppte han diktsamlingen »På andra sidan oss« om sin separation till sin dotters mamma som tog en ordentlig skruv i media med inslag i TV4s Nyhetsmorgon, Intervju i SR P4, Söndagsprofilen i DN, med i tidningarna Mama, Vi föräldrar samt Makalösa Föräldrar. Stor intervju i BRIS egen tidning som han även prydde omslaget på. Lång intervju i URs »En bok en författare«.

 

2015 släppte han boken »Helvetet tur och retur« tillsammans med fotbollsspelaren Andreas Haddad om dennes minst sagt intressant liv. En bok som fick Andreas att medverka i Tv4 Nyhetsmorgon samt omnämnande i de flesta stora tidningar och sporttidningar i landet. En riktig hit som sålt tusentals exemplar trots att den inte legat länge i hyllorna.

 

När han inte skriver arbetar han som föreläsare runt om på skolor i Sverige där han pratar om vikten av att våga vara sig själv. Att inte följa det förutbestämda machoideal som finns för killar idag. Han har dessutom föreläst på universitet runt om i Sverige om sociala medier och hur man bäst använder dessa i sitt arbete.

 

Vid sidan av skrivande och föreläsningarna så jobbar han med ungdomar i Fittja, Botkyrka, i Stockholm och framförallt ungdomar med särskilda behov.